Minicruises

‘Elke vaart is een feestje’ – Indebuurt Amersfoort

Sinds jaar en dag stond Jolande Drop klaar als manager bij Zorg en Welzijn. Op haar 55e besloot ze het roer om te gooien. Ze nam afscheid van haar baan, kocht een boot en begon haar carrière als schipper van de Bolivar. 

Jolande woont in Amersfoort en vaart over het water van Amsterdam en Amersfoort als schipper van de Bolivar. “Ik organiseer allerlei scheepstochten. Elke vaart is weer een feestje, of ik nu een vergadering heb of een rondvaart. Ik ben aan het ontdekken of ik hier mijn vaste baan van kan maken. Het is niet eenvoudig en corona helpt zeker niet mee. Maar ik blijf het gewoon proberen.”

Van huwelijksaanzoeken tot as uitstrooiing

Jolande maakt heel veel mee tijdens het varen. “Er kwam een stel aan boord met hun kinderen. Ze vroegen of ik bij het scheepsvaartmuseum de boot stil wilde leggen. Daar heeft de man een korte speech gehouden en zijn vriendin gevraagd of ze met hem wilde trouwen. Dat was zo’n mooi moment.”

Een ander moment dat Jolande zich kan herinneren, was de uitstrooiing van de as van een overleden dame. “Er kwam een familie aan boord die de as van oma wilden uitstrooien. Oma zwom altijd in Het Nieuwe Diep, dat is een plas bij Amsterdam. Ze vroegen of ik daarnaartoe kon varen en een mooi plekje wilde uitzoeken. Op het achterdek heeft de familie een toespraak gehouden en hebben ze om de beurt een beetje as mogen uitstrooien. Dat was een heel bijzonder afscheid.”

 

Lees hier de rest van het artikel