Over mij

In het voorjaar van 2019 heb ik de Bolivar gekocht met het idee om rondvaarten te gaan organiseren rond Amsterdam en Amersfoort. Ik was op dat moment werkzaam als manager in de welzijnssector. Deze baan heb ik opgezegd om een oude droom te realiseren; met gasten varen op een heel bijzonder en uniek schip en veel op het water kunnen zijn.

-Jolande Drop, Schipper

Op het water zijn, zeilen en varen, dat is wat ik het liefste doe sinds mijn prille jeugd. Alle weekenden en alle vakanties bracht ik op het water door. Het begon met een volksbootje waarmee mijn zusje en ik jarenlang achter mijn ouders aan zeilden in Friesland. Mijn meisjesdroom was de Atlantische oceaan over te steken. Dat gebeurde uiteindelijk op een oude haringlogger uit 1917. Ruim 5 jaar voer ik in de professionele chartervaart, op grote en kleinere zeilschepen; in de Middellandse Zee, Oostzee, Caribisch gebied. Begonnen als kok en bootsvrouw werd ik uiteindelijk schipper. Mijn diploma als Yachtmaster offshore haalde ik bij Brittania Sailing in Southampton.

Een paar jaar geleden greep ik de kans om van mijn droom werkelijkheid te maken, toen de Bolivar te koop stond. Ik was werkzaam als manager in de welzijnssector, maar droomde er niet van mijn pensioen daar te halen. De Bolivar was “love at first sight”. Dit is wat ik het liefste doe: mensen de sfeer op het water laten proeven.

De Eem is een prachtige, min of meer ‘verborgen’ rivier. Iedereen kent haar omdat je er met de auto overheen rijdt. Kom de Eem op een schip verkennen. De rimpelloze stilte van een zomeravond of de klotsende grijze massa van een winterochtend nadat de storm is overgetrokken. Ontdek alle mogelijkheden van Schuitjevaren.

Meer dan 30 jaar ben ik samen met mijn voormalige kapitein Hans, maritiem journalist van weekblad Schuttevaer en voorheen schipper van verschillende schepen. Hans helpt bij de technische aspecten van de Bolivar.

De ‘Bolivar’ is een bijzondere klassieke verschijning, een oud directievaartuig en varend monument, gebouwd in 1928 in Bremen. De Bolivar heette destijds ‘Lenne’ en voer voor de Duitse Rijkswaterstaat als onderzoeksschip en directievaartuig. Het geklonken schip heeft unieke rondingen en vormen, haar sierlijke lijnen vallen van grote afstand op. Buiten dat ze een echt geklonken stalen rondspant heeft, waarbij alle klinknagels nog goed zichtbaar zijn, zijn er nog een paar bijzondere kenmerken. Opvallend is natuurlijk het kofferdek, dat karakteristiek is voor een bakdekker. Dit is de opbouw op het bovendek van het schip die aan beide boorden maar tot halverwege de breedte van het schip gaat. Daarnaast is de stuurhut klein en functioneel, kunnen alle ramen en deuren open zodat de schipper bijna buiten stuurt. Het binnengedeelte, de salon, is in originele staat, met bedsteden en sfeervolle verlichting. Op het achterdek is ruimschoots plaats om met een gezelschap van het voorbijglijdende landschap te genieten.

Wij werken samen met

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eens per maand wordt de nieuwsbrief verstuurd. Daarin lees je meer over de laatste ontwikkelingen, speciale aanbiedingen en aankomende themavaarten. Met altijd een uniek kijkje in de salon! Schrijf je hieronder in. Uitschrijven is altijd mogelijk.