- Schuitjevaren
- 0651059090
- KVK: 74502182
- Algemene voorwaarden
- Privacybeleid
- Sitemap
We varen uit en varen over het IJ langs de hotspots van Amsterdam Noord en over het Noordzeekanaal richting IJmuiden.
We varen uit richting het westen over het IJ langs de hotspots van Amsterdam Noord en over het Noordzeekanaal richting IJmuiden.
Deze route gaat naar het mooie Ouderkerk aan de Amstel. Onderweg maken we een stop bij de Westeramstel. Dit is de laatste nog in volle glorie te bewonderen buitenplaats aan de Amstel. Er is een prachtige tuin met vijvers, boomgaard, kruidentuin, vlindertuin en beeldentuin. Er is een gratis te downloaden app die je rondleidt door dit pareltje. Kijk maar eens op https://www.wester-amstel.nl/
Na een uurtje aan de wal stappen jullie weer aan boord en varen we verder naar Ouderkerk aan de Amstel.
We varen uit, het IJ op richting het Oosten, de Oranjesluizen. We schutten en varen door over het Markermeer en IJmeer naar Pampus. Hier leggen we aan en er kan gewandeld worden en het fort bezocht. (Voor bezichtiging fort wordt entree geheven).
Bekijk ook eens https://www.pampus.nl/
Van de opstapplaats varen we naar Willen I sluizen naar het Noord Hollandsch Kanaal. Op de dijk naast het kanaal vallen de typische houten huizen van Buiksloot op. Wat verderop staat de laatste krijtmolen van ons land, d’Admiraal. Hier varen we in het landschap van Waterland, met laaggelegen veenweiden, doorsneden door slootjes. Broek in Waterland was twee eeuwen geleden een zeer welvarende plaats waar kooplieden, reders en kapiteins woonden. Opvallend is dat de meeste huizen van hout zijn, omdat stenen huizen zouden verzakken in de veengrond. De huizen in Broek in Waterland zijn veelal geschilderd in pasteltinten. In dit pittoreske dorpje leggen we aan voor een wandeling. Na de pitstop varen we terug, langs de woonboten die met pontjes verbonden zijn met de weg.
Op de Zaanse Schans is nog goed te zien hoe de Zaanstreek er in de 18e eeuw uitgezien moet hebben. Hier staan veel industriemolens bij elkaar, samen met houten huizen in de typisch Zaanse bouwstijl, waar oude ambachten plaatsvinden. Ertegenover staat nog een aantal woningen van rijke kooplui, in volle glorie aan het water. Deze vaarroute loopt over het IJ, het Noordzeekanaal, de Zaan en het Noord-Hollands Kanaal.
Naar Muiden en Weesp varen we via de Oranjesluizen en het IJmeer. Langs het Muiderslot varen we naar Weesp waar we aanleggen voor een wandeling. In het sfeervolle centrum tref je grachten en oude gevels. Aan de overkant van de Vecht, op een eiland, ligt het Fort aan de Ossenmarkt. We varen verder, steken het AmsterdamRijnkanaal over naar Driemond en varen via de Weespertrekvaart naar de Amstel. Langs het Amstelhotel, Carré, de Magere Brug en Hermitage varen we via de Nieuwe Herengracht naar het Scheepvaartmuseum, Museumhaven en onder het spoor door terug naar het IJ
Meer mogelijkheden voor dagvaarten (Haarlem of andere plaatsen naar wens) kunnen in overleg samengesteld worden.
Amsterdam – Broek in Waterland – Monnickendam – Marken – Volendam – Edam – Purmerend – Amsterdam
De route loopt door het weidelandschap van Waterland. Ooit lagen hier grote binnenmeren, die in open verbinding stonden met de Zuiderzee. Na de aanleg van de Waterlandse Zeedijk in de Middeleeuwen werden stukken land in Waterland een voor een aan het water ontfutseld. De stadjes waar we doorheen varen zijn bijzonder pittoresk en beeldschoon met een rijke geschiedenis. De overnachting vindt plaats in Monnickendam of Edam.
Amsterdam – Noordzeekanaal – Spaarndam – Spaarne – Haarlem – Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder – Cruquius – Halfweg – Amsterdam
Rond de sluis in de monding van het Spaarne is het centrum van Spaarndam gegroeid vanaf de 13e eeuw. Hier staan nog de mooie oude panden. Haarlem telt meer dan 1000 monumenten en meer dan 15 hofjes en 13 musea. Een geweldig centrum om te wandelen en te verkennen. Vervolgens gaat de reis langs stoomgemaal Cruquius dat vanaf 1849 het Haarlemmermeer droogpompte. De vaart gaat verder naar Halfweg, vroeger moesten reizigers van Haarlem naar Amsterdam hier overstappen op een andere trekschuit. Hier kwam al gauw een herberg te staan, waar het dorp Halfweg omheen groeide. Langs deze route liggen een paar forten van de Stelling van Amsterdam.
Amsterdam – Weesp – de Vecht – Vinkeveense plassen of Loosdrechtse plassen.
In het sfeervolle centrum van Weesp tref je prachtige oude gevels. De eeuwenoude Vecht brengt je langs landhuizen met mooie, aan het water gelegen theekoepels. Vreeland is rond de ophaalbrug over de vecht op z’n mooist met stitge huizen op de oever. Loenen is een van de oudste en mooiste dorpen aan de Vecht. Prachtige oude panden en buitenhuizen kenmerken deze plaats. De Vinkeveense plassen zijn ontstaan door turfwinning. De Noordplas is erg diep, met heel helder water. Aan een van de vele eilandjes vindt de overnachting plaats.