Asverstrooien op het water

Schuitjevaren biedt de unieke mogelijkheid om as te verstrooien op het water tussen Amersfoort en Amsterdam. Een prachtige bestemming voor mensen die van water hielden.

Uniek schip

De Bolivar is een historisch schip met een klassieke uitstraling. Aan boord ben je van alle gemakken voorzien.

Exclusieve vergunning

Schuitjevaren heeft vergunningen voor het verstrooien van as op de wateren tussen Amersfoort en Amsterdam.

Intieme ceremonie

De schipper en gastvrouw heeft meer dan 20 jaar ervaring. Invulling van de ceremonie vindt in overleg plaats.

Asverstrooiingen

Rondom een overlijden valt veel te regelen binnen korte tijd. Het is ook een emotionele tijd. Bij een crematie duurt het daarna minimaal een maand voordat u de as van uw dierbare kunt ophalen uit het crematorium. Dat geeft de tijd om na te denken over de bestemming van de as.

Soms vindt er bij het ophalen van de as een gesprekje plaats met een medewerker; heeft u al nagedacht over een bestemming van de as?

As uitstrooien over water met de Bolivar

Een van de mogelijkheden is de as van uw dierbare uitstrooien over het water vanaf de Bolivar. Bijvoorbeeld omdat uw dierbare veel van de Hollandse wateren hield, in de buurt van water woonde, of veel op het water was. Dan is asverstrooien op het water een prachtige manier om afscheid te nemen.  

Het letterlijk loslaten van de as van uw dierbare is vaak moeilijk en gaat gepaard met emoties. De ceremonie van asverstrooien blijkt echter iedere keer ook een heel mooi en betekenisvol moment. U geeft uw dierbare hiermee een afscheid dat recht doet aan de overledene, als een laatste geschenk. 

Wij zorgen ervoor dat u op uw eigen manier afscheid kunt nemen en los kunt laten, in rust en met ruimte, zodat u terug kunt kijken in liefdevolle herinnering.
Schuitjevaren heeft de vergunningen van de waterwegbeheerders om as te verstrooien op de Eem, het Eemmeer, het Gooimeer en het IJmeer. Kort gezegd; het water tussen Amersfoort en Amsterdam.

Hoe verloopt een asverstrooiing op het water?

Op de dag zelf komt u aan boord en varen we naar de locatie die we hebben afgesproken. Daar stoppen we de motor. Terwijl de Bolivar rustig drijft, kunt u de as verstrooien of kan de as in een biologisch afbreekbare en natuurvriendelijke strooikoker in het water worden achtergelaten. Deze strooikoker zinkt langzaam. Als u er voor kiest de as te verstrooien, dan kunt u deze via een asbuis naar het water laten afdalen.

Al naar gelang de wens gebeurt dit in stilte, met een toespraak of met muziek. Als de as te water is gelaten strooien we rozenblaadjes om de plek op het water te markeren. Wanneer u aangeeft er klaar voor te zijn starten we de motor weer en varen een cirkel om de plaats van de asverstrooiing.

Daarna luiden we de scheepshoorn ten afscheid.

De coördinaten van de tewaterlating worden genoteerd. Op de terugweg noteren we de naam van de overledene en de plaats van verstrooiing met de coördinaten. Deze herinneringskaart neemt u mee naar huis. 

Over mij

Jolande DropMijn naam is Jolande Drop, de schipper en eigenaar van de Bolivar. Met mijn bedrijf Schuitjevaren verzorg ik met passie asverstrooiingen op het water. Ik heb naast mijn jarenlange ervaring als schipper ook een achtergrond in Zorg & Welzijn en ben gewend aan het begeleiden van mensen. Ik doe dat graag.

Als ik nabestaanden de mogelijkheid kan bieden om met liefde en respect de laatste stap van afscheid vorm te geven, heb ook ik daar voldoening aan.

Weer & wind

Mocht de asverstrooiing door de weers- of windomstandigheden niet kunnen doorgaan, dan plannen we in overleg een andere datum.

Catering

Van tevoren overleggen we met u of u voor de afvaart koffie en thee met iets erbij en/of na afloop van de plechtigheid een drankje en een hapje geserveerd wilt hebben.

Verschillende manieren

UrnenbootjeEr bestaan diverse manieren om de as van een dierbare te verstrooien. Het kan via de asbuis of biologisch afbreekbare urn zoals hierboven beschreven. Het kan ook met het urnbootje.  Urnbootjes van Studio De Campagne bieden een unieke manier van asverstrooiing op het water. Bekijk onderstaand filmpje voor een impressie. De bootjes zijn te bestellen via Studio Campagne.

 

Tarieven

Het is mogelijk om uw dierbare over het water naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen. Er is plaats voor de naaste familieleden op het schip om de vaart en de laatste gang naar de begraafplaats te begeleiden. 

Hoe lang de vaart duurt is mede afhankelijk van de locatie die u kiest voor de verstrooiing. 

Prijs voor een asverstrooivaart is inclusief:

  • Voorgesprek
  • Persoonlijke begeleiding
  • Rozenblaadjes om te verstrooien
  • Certificaat van de locatie
  • Tissues en water

De prijs is gebaseerd op een gezelschap van 6 personen. Komt u met een groter gezelschap dan wordt in een offerte de meerprijs berekend. De Bolivar biedt plek voor maximaal  12 personen.

Reviews